Kohlová získala pre Slovensko šiestu olympijskú miestenku

19.05.2016 Celý región

Duisburg 19. mája (TASR) - Slovenská reprezentantka v rýchlostnej kanoistike Martina Kohlová si na európskej kvalifikácii v Duisburgu vyjazdila olympijskú miestenku v K1 na 500 m. Vo finále finišovala v nemeckom stredisku na druhom mieste za domácou Sabrinou Heringovou.

Pre zverenku trénera Filipa Petrlu bude olympiáda v Riu de Janeiro treťou v kariére. Na OH 2008 v Pekingu i na OH 2012 v Londýne štartovala v K2 na 500 m po boku Ivany Kmeťovej. Slovenský dvojkajak skončil pred bránami finále. Vo štvrtkovom finále sa Kohlová od štartu držala na druhej postupovej pozícii. V druhej časti trate ešte dokázala vystupňovať tempo a v cieli mala pred treťou Rakúšankou Yvonne Schuringovou vyše sekundový náskok.

Pre Slovensko tak získala šiestu miestenku do Ria. Popoludní sa Kohlová ešte predstavila vo finále K1 na 200 m, v ktorom skončila tretia. "V Duisburgu to bola moja najlepšia päťstovka v živote. Z postupu do Ria sa veľmi teším, spadol mi obrovský kameň zo srdca. Štart nebol nič extra, no už po sto metroch som bola vpredu spolu s Nemkou a na postupovej pozícii som sa držala až do cieľa. Chýbalo málo, aby som finále vyhrala. Bol to môj sen vyjazdiť si tretiu olympiádu a som veľmi rada, že sa mi ho podarilo splniť. Priznávam, že viac som si verila na dvestovke. Je super, že v Riu budem môcť štartovať na päťstovke aj v mojej obľúbenej disciplíne," povedala pre TASR Kohlová.

Kohlovej kanál v Duisburgu svedčí. Na MS 2007 si na ňom spoločne s Kmeťovou vybojovala miestenku do Pekingu. "Po dnešnom dni môžem vyhlásiť, že kanál v Duisburgu je definítívne môj najobľúbenejší. Dvakrát sa mi tam podarilo vyjazdiť olympiádu a pred tromi rokmi som na nemeckej vode prerazila aj v singli."

Matej Rusnák neuspel vo finále C1 na 1000 m. Člen Dukly Trenčín dopádloval až na piatom mieste s vyše desaťsekundovou stratou na víťazného Rumuna Leonida Carpa a nepodarilo sa mu prebojovať do Ria. Rusnák výrazne zaostal za výkonom z rozjazdy, ktorú vyhral. Nedarilo sa ani Ľubomírovi Hagarovi v C1 na 200 m, ktorý rovnako ako Rusnák na tisícke finišoval vo finále piaty. V Riu tak nebude obhajovať šiestu priečku z Londýna 2012. "Rusnákovi súperi to od štartu nakopli, ušli mu a Maťovi sa už nepodarilo zlikvidovať manko. Je to škoda, pretože rozjazda bola sľubná. Ani Hagarovi sa žiaľ nepodarilo skončiť do druhého miesta, v Riu tak nebudeme mať žiadneho singlkanoistu," povedal športový riaditeľ Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky Filip Petrla. Do Ria sa nekvalifikoval ani dvojkajak v zložení Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo, ktorý finišoval vo finále K2 na 200 m na poslednej deviatej priečke.
 

Vyberte región